Mistrzowskie smażenie naleśników z perfekcyjną patelnią

Naleśniki to jedna z najpopularniejszych potraw, która serwowana jest praktycznie w każdym kraju. Przepisy na naleśniki często różnią się od siebie w zależności, jaką formę mają przyjąć. Jednymi z popularniejszych rodzajów są tradycyjne cieniutkie naleśniki, które serwowane są w Polsce oraz Francji. Ponadto w Europie ostatnimi czasy popularne stały się amerykańskie naleśniki o nazwie pancakes. Jednak nie każdy wie, na jakiej patelni tak właściwie smażyć tę cudowną potrawę.

Na co należy zwrócić szczególną uwagę, wybierając patelnię do naleśników?

Pierwszą kwestią, na którą należy zwrócić uwagę przy zakupie patelni do naleśników, jest to, do jakich rodzajów naleśników ma być stosowana patelnia. Jeżeli chodzi o cienkie naleśniki, zalecany jest zakup dużej patelni z powłoką nieprzywieralną, która pozwoli na beztłuszczowe smażenie naleśników.

Jeżeli chodzi o naleśniki typu american pancakes, to najlepiej sprawdzi się tutaj patelnia o ergonomicznym kształcie, również z powłoką nieprzywieralną. Oczywiście do tego rodzaju naleśników dobrze sprawdzi się również tradycyjna patelnia teflonowa, ponieważ są one smażone na tłuszczu roślinnym.

Czym różnią się od siebie patelnie do naleśników?

Jak wiadomo, patelnie przeznaczone są do przygotowywania różnych posiłków. Smażenie naleśników będzie nieco utrudnione, ale nie niemożliwe w przypadku tradycyjnych patelni. Należy jednak wspomnieć, że naleśniki nie wyjdą idealnie cienkie, a ponadto nie będzie istniała możliwość beztłuszczowego ich smażenia.

Zobacz również  Szczoteczki soniczne - jaką mają przewagę nad rotacyjnymi?

Solidna patelnia do naleśników musi mieć przede wszystkim grube dno, które nie będzie odkształcało się pod wypływem wysokiej temperatury. Należy również zwrócić uwagę na to, czy patelnia przeznaczona jest wyłącznie do smażenia na palnikach gazowych, czy również na indukcji.

Jakie są najpopularniejsze rodzaje patelni do naleśników?

Jednym z najbardziej tradycyjnych rodzajów patelni do smażenia naleśników są patelnie teflonowe, które charakteryzują się powłoką nieprzywieralną. Dzięki temu istnieje możliwość beztłuszczowego smażenia naleśników, ponieważ ciasto nie będzie przyklejało się do ich powłoki. Dużą zaletą patelni teflonowych jest cena, ponieważ utrzymują się one w stosunkowo niskiej cenie. Należy jednak pamiętać, że patelnie te nie są odporne na zarysowania, w sytuacji, gdy do przewracania naleśników używa się metalowych sztućców.

Drugim rodzajem patelni, które świetnie sprawdzą się przy smażeniu naleśników, są patelnie aluminiowe. Zazwyczaj stosowane są one przez profesjonalistów. Patelnie aluminiowe charakteryzują się niewielką wagą, ponadto bardzo szybko i równomiernie nagrzewają się, przez co ciasto na naleśniki będzie idealnie wysmażone. Tak jak w przypadku patelni teflonowych, przy smażeniu naleśników na patelniach aluminiowych, istnieje możliwość beztłuszczowego przygotowania tej potrawy. Ostatnim rodzajem są patelnie stalowe, które również świetnie nadadzą się do smażenia perfekcyjnych naleśników. Patelnie te są dobrym wyborem dla alergików, ponieważ w trakcie smażenia nie są wydzielane szkodliwe substancje. Ponadto patelnie stalowe są o wiele bardziej odporne na zarysowania od tradycyjnych patelni teflonowych.

Zobacz również  Chemia profesjonalne, czy różni się czymś od tej dostępnej w sklepach?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *