Zatrucie pokarmowe to bardzo uciążliwa dolegliwość, która skutecznie może nas wytrącić z codziennego życia. Może być także bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia i prowadzić do dużo poważniejszych dolegliwości niż tylko ból brzucha, wzdęcia czy biegunki. Co istotne – zatrucie pokarmowe nie musi być związane tylko z jedzeniem poza domem – także w domu możemy się go nabawić. Aby tego uniknąć, koniecznie należy przestrzegać w kuchni kilku zasad.
Właściwe przechowywanie żywności
Zatrucia pokarmowe powodują drobnoustroje, które mogą bytować zarówno na produktach spożywczych, jak i na kuchennych akcesoriach, dlatego w kuchni należy zadbać o prawidłową higienę. Istotne jest przede wszystkim odpowiednie przechowywanie żywności, np. mięso należy przechowywać w lodówce i tam je również rozmrażać – zdecydowanie należy unikać rozmrażania na kuchennym blacie czy w ciepłej wodzie – w ten sposób bakterie namnażają się znacznie szybciej i możemy przenieść je na inne miejsca w kuchni, np. akcesoria, których na co dzień używamy, a to już prosta droga do zatrucia pokarmowego.
Niebezpieczne akcesoria kuchenne
Kuchenne akcesoria w wyniku naszej nieuwagi mogą stać się potencjalnym źródłem zakażenia niebezpiecznymi drobnoustrojami. Tak jest między innymi z deską do krojenia, zmywakami czy ścierkami, o których czystość nie zadbamy we właściwy sposób. Na przykład deska, na której kroimy mięso, powinna zostać umyta bezpośrednio po tej czynności – zdecydowanie lepiej nie zostawiać jej na wiele godzin w zlewie czy zmywarce – w ten sposób bakterii przybywa w zastraszającym tempie, co sprawia, że stają się jeszcze bardziej niebezpieczne. Warto używać również do tego odpowiednich środków czystości, które są dostępne na przykład na e higiena. Prawdziwą wylęgarnią groźnych drobnoustrojów są także zmywaki i ścierki – zdecydowanie lepiej sprawdzają się artykuły jednorazowe.
Mycie warzyw i owoców
Owoce i warzywa również mogą być siedliskiem niebezpiecznych bakterii – możemy przenieść je tam sami, np. z kuchennej ścierki, a także mogą pozostawić je tam inni ludzie, gdy jeszcze znajdują się na sklepowych półkach. Gdy spożywamy je na surowo, to koniecznie zadbajmy o to, aby dokładnie je umyć. Istnieje wiele sposobów na to, aby dobrze oczyścić kłopotliwe owoce i warzywa. Na przykład służą do tego specjalne akcesoria, które ułatwiają dokładne opłukanie drobnych owoców czy warzyw liściastych. Wiele pomocnych akcesoriów znajdziemy na e higiena.
Stosuj profesjonalne środki czystości i praktyczne dozowniki
Mydła i płyny, których na co dzień używamy, warto przechowywać w specjalnych dozownikach – jest to znacznie bardziej higieniczne, a przy tym także wygodniejsze. Najlepiej stosować dobrej jakości preparaty, które są przeznaczone właśnie do takich miejsc jak kuchnia – dzięki temu zadbamy o swoje najbliższe otoczenie w sposób kompleksowy i unikniemy niebezpiecznych zatruć pokarmowych. Jednorazowe ręcznik i ściereczki powinny stać się dla nas priorytetem.