Platery, nóż do tortu – czyli przygotuj się na własciwe podanie tortów

Platery, nóż do tortu

Podawanie tortu na uroczystym przyjęciu czy spotkaniu w rodzinnym gronie powinno wiązać się z celebrowaniem tego wspaniałego momentu. W jakie akcesoria należy zainwestować, żeby cały ceremoniał odbył się z klasą? Przygotuj się na właściwe podanie tortu.

Torty podajemy przy wielu okazjach – na przyjęciach urodzinowych dzieci, rocznicach ślubu, weselach oraz po rodzinnym obiedzie. Sposób podania tortu jest oczywiście uzależniony od rodzaju okazji, a na rynku wyróżniamy wiele akcesoriów, które służą do tego celu.

Jaka patera do tortu – pamiętaj o odpowiedniej ekspozycji

Tort jako centralny punkt każdego przyjęcia powinien być należycie wyeksponowany. Najlepiej sprawdzi się elegancka, warstwowa patera do tortu, która świetnie podkreśli okazałość wypieku. Na rynku znajdziemy wiele pater – ceramiczne, kryształowe, szklane, ze stali nierdzewnej, a także lekkie plastikowe. Możemy zainwestować w paterę warstwową lub płaską – przypominającą duży talerz. Pamiętajmy, że na rozmaite okazje nadają się różne rodzaje pater – na przyjęcie weselne najlepiej kupić ozdobne akcesoria (np. z figurkami pry młodej). Patera na tort weselny powinna być bardzo okazała, kilkuwarstwowa oraz pięknie udekorowana, np. przy pomocy białych różyczek. Z kolei na urodziny dziecka wybierzmy coś bardziej kolorowego i wesołego – idealna będzie patera do tortu z wizerunkiem bohaterów ulubionych bajek – Myszki Miki, Kaczora Donalda czy Królewny Śnieżki. Tego typu akcesoria są wykonane z twardego kartonu, nie musimy więc obawiać się, że dzieci w trakcie zabawy stłuką paterę.

Nóż i łopatka do tortu – jak pokroić wypiek?

Akcesoria służące do krojenia i podawania tortu są również bardzo istotnym elementem. Na rynku znajdziemy ogromny asortyment noży i łopatek, dzięki którym krojenie nawet wielowarstwowego wypieku nie sprawi nam żadnego problemu.  Najbardziej popularne są noże i łopatki do tortu wykonane ze stali nierdzewnej. Produkty te mogą być spersonalizowane w zależności od okazji – na przyjęcia weselne poleca się nóż i łopatkę do tortu z ozdobnymi wstążeczkami i różami lub rzeźbioną rękojeścią. Producenci akcesoriów do podawania tortów przygotowali także komplety noży i łopatek ozdobionych kryształkami, cyrkoniami lub klasyczne – o prostej formie. Na tak wyjątkowe okazje warto zaopatrzyć się w ekskluzywne dodatki – planetowana srebrem łopatka do tortów o grawerowanej rękojeści z pewnością spełni oczekiwania najbardziej wymagających gości. Delikatne ornamenty wyryte na powierzchni noża lub łopatki podkreślą rangę wydarzenia.

Kiedy podawać tort?

Podanie tortu jest kulminacyjnym momentem każdej uroczystości, na który czekają wszyscy goście. Przyjęło się pozostawiać go na zakończenie przyjęcia. Pamiętajmy, że za pokrojenie wypieku odpowiedzialny jest solenizant lub gospodarz, który musi także zdmuchnąć zapalone świeczki. Jak natomiast prawidłowo pokroić tort? Najważniejszy jest ostry nóż, który po każdorazowym przekrojeniu tortu powinien być zamoczony w gorącej wodzie. Pod pojedynczy kawałek wypieku podkładamy łopatkę, która ułatwi jego przełożenie na talerz. Łopatka do tortu powinna być szeroka i również dość ostra, żeby można było ją gładko wsunąć pod kawałek ciasta.