Łyżeczka łyżeczce nie równa, czyli czym się różnią?

W świecie zastawy stołowej obecnych jest tak wiele rodzajów sztućców, że na co dzień używamy jedynie niewielkiego ich procenta. Warto jednak wiedzieć czym charakteryzują się poszczególne rodzaje łyżeczek. Będzie to przydatne nie tylko podczas wytwornych kolacji, ale również w codziennym życiu.

Jakie są rodzaje łyżek?

Może się wydawać, że rodzajów łyżek jest zaledwie kilka, a różnica między nimi jest nieznacząca. Tymczasem w kuchennej szufladzie jest miejsce na prawdziwy „arsenał” łyżeczek, a każda z nich ma zupełnie inne zastosowanie, wygląd oraz charakterystykę. Oto podstawowe z nich:

Łyżka stołowa: to największa ze wszystkich łyżek. Pojawia się na stole wtedy, gdy na obiad serwowana jest zupa. Jej wielkość jest standardowa, jak pozostałe sztućce obiadowe, natomiast jej głębokość może ulegać zmianie – wszystko uzależnione jest od producenta.

Łyżeczka do herbaty: to niewielkich rozmiarów łyżeczka, serwowana jest bardzo często jest razem ze spodeczkiem, na który odkładana jest torebka z herbatą. Jest nieco szersza, niż łyżeczka do kawy, ze względu na dodatkową funkcję – wyjmowanie herbaty z filiżanki.

Łyżeczka do kawy: charakteryzuje się wąską, niewielkich rozmiarów główką. Najbardziej przypomina łyżeczkę do deseru. Niektórzy producenci wyróżniają łyżeczki ze względu na rodzaj kawy. Dobrym przykładem jest charakterystyczna łyżeczka do kawy latte. Napój ten jest podawany w długiej szklance, z tego względu łyżeczka ma długi trzonek. Służy jedynie do mieszania napoju, dlatego można spotkać się z różnym rodzajem główki, który może mieć w środku dziurkę lub być „zawijańcem”.

Łyżeczka do deserów: mniejsza wersja łyżki obiadowej, przeznaczona do jedzenia różnego rodzaju deserów. Posiada często szersza główkę, która umożliwia nakładanie większych kawałków jedzenia.

Różne rodzaje łyżeczek
Różne rodzaje łyżeczek

Z czego wykonane mogą być łyżeczki?

Na polskim stole zazwyczaj króluje srebrna łyżeczka, jednak nie jest to standard, bowiem jej cena może być bardzo wysoka. Coraz częściej domowe gospodynie decydują się na zastawy posrebrzane lub całkowicie wykonane ze stali nierdzewnej. Odstrasza nie tylko cena, bowiem, o tego typu zastawę należy dbać w odpowiedni sposób – nie wolno nie tylko stosować ostrych środków czyszczących, ale również myć jej w zmywarce.

Jaki rodzaj łyżek jest wykorzystywany w kuchni?

Panie przygotowujące domowe posiłki z pewnością nie będą mogły się obejść bez takiego rodzaju łyżek jak:

Łyżka cedzakowa: jej rozmiar jest różny, choć zazwyczaj spotyka się jej większe wersje. Jej charakterystyczne dziurki są nieocenioną pomocą podczas wyławiania takich dań jak np. pyzy czy pierogi, z gotującej się w garnku wody.

Chochla: służy do nalewania np. zupy. Jej kształtu oraz rozmiary są bardzo różnorodne. Zazwyczaj posiada długi uchwyt, zakończony gumowym lub plastikowym wykończeniem. Zapobiega to przegrzewaniu się łyżki podczas kontaktu z gorącymi daniami.

Gałkownica/porcjonery: przeznaczona do formowania gałek. Idealnie nadaje się do nakładania tłuczonych ziemniaków lub lodów.

Świat łyżeczek jest jeszcze bardziej rozbudowany: srebrna łyżeczka do sałatek, sosów, cukru i wiele innych – to tylko niektóre przykłady tego, co jeszcze może pojawić na się suto zastawionym stole.